Een top dag voor Claudia Smits tijdens debuut bij Supernationals!

DSC_2073_M3-005

Tijdens de eerste wedstrijd van het BK Rallycross, welke tevens meetelde voor de Bel-Ned Cup, werd Claudia Smits direct in het diepe gegooid. Doorgestroomd van uit de opstapklasse van de Rallycross de RST Junior Cup debuteerde zij afgelopen weekend bij de Supernationals -2000cc klasse onder natte omstandigheden.

“Het weer zat niet echt mee. In de ochtend met de training begon het al te regenen, wat het extra spannend voor mij maakte want het was de eerste wedstrijd met de Fiësta en dan meteen al in de regen met veel meer vermogen heeft dan wat mijn RST had. Gelukkig konden we extra lang trainen. Die tijd hebben we volop benut om al zoveel mogelijk meters in de regen te maken en het gevoel van de auto te leren kennen wat hij doet in de regen. Het ging tijdens de trainingen al aardig en ik kon de auto goed op de baan houden” vertelde Claudia Smits.

DSC_1258_M1-002

Voor aanvang van de wedstrijd waren de verwachtingen nog niet hoog bij Claudia, “Omdat het pas mijn eerste wedstrijd was in de Supernationals -2000cc klasse en er een groot en sterk deelnemersveld was, waren de verwachtingen nog niet zo hoog. Ik hoopte er vooral op dat ik de auto in de natte omstandigheden op de baan kon houden en meters kon maken om veel te leren.”

Echter, na de goed verlopen training, verliep de eerste kwalificatiemanche zeer boven verwachting, “Ik pakte meteen de kopstart bij de start en wiste deze gedurende de hele manche niet meer af te geven. De dag begon toen natuurlijk helemaal super! Algemeen had ik toen de zevende tijd behaald wat we helemaal niet hadden verwachten.”

DSC_1809_M2-003

“De tweede en derde manche gingen iets minder dan de eerste manche. Ik was wat meer met de auto aan het stoeien en maakte hier en daar een aantal foutjes.” Ondanks de wat minder goed verlopen laatste twee kwalificatiemanches wist Claudia Smits toch een elfde plaats algemeen te bemachtigen en mocht zij vanaf de pole positie starten in de Q-finale!

“In de Q-Finale kon ik weer kopstart pakken en had ik de snelheid ook weer helemaal terug gevonden. De Auto lag super en ik ging op het juiste moment door de jokerlap waardoor ik het gat met de voorganger kon dichtrijden en toen die door jokerlap ging de leiding weer kon overnemen en ik als eerste over de streep kwam! We waren hier super blij mee en ik kon doorgaan naar de B-Finale.”

DSC_2520_SF-006

Voor aanvang van de B-Finale beleefde Claudia een spannend moment en was de start nog geen feit, “Bij het opstellen wilde de auto niet meer starten. Door hulp van een monteur van een ander team en mijn papa die mijn auto na veel moeite kregen aangeduwd kon ik alsnog van start gaan. De start ging weer goed, alleen toen ik de jokerlap in ging maakte ik een fout waardoor ik in het mulle zand terecht kwam en toen veel tijd verloor en ik de aansluiting kwijt raakte. Ik heb zo goed mogelijk geprobeerd het gat nog dicht te rijden, maar ik heb vooral nog veel geleerd van de auto de laatste rondes veel plezier gemaakt!”

Algemeen is Claudia Smits op een elfde plaats geklasseerd, iets wat zij van te voren niet hadden durven voorspellen in zo’n groot deelnemers veld, “Ik heb super veel geleerd in de regen en het rijden met de Fiësta. Het was echt een top dag waar we van hebben genoten. En natuurlijk ook zonder alle goede hulp van iedereen was dit resultaat er ook niet geweest!”

Foto’s: Patrick Wenting
Artikel: Patrick Wenting / www.race2fast.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *