Claudia Smits kijkt tevreden terug op eerste NK Rallycross

IMG_0599

Op zondag 10 april stond Claudia Smits voor het eerst aan de start van een NK Rallycross wedstrijd in de SuperTouringcars -2000cc klasse. Het was natuurlijk niet voor het eerst dat Smits een race aanving op het Eurocircuit in Valkenswaard, maar wel zou het de eerste keer worden dat zij ook door de Jokerlap moest rijden, iets wat in de RST Junior Cup waarin Smits vorig jaar uitkwam toen niet mocht.

IMG_0598

“In de ochtend mochten we een keer trainen. Tijdens de training heb ik vooral op de jokerlap geoefend, want daar was ik op het Eurocircuit nog nooit door heen geweest. De eerste manche ging nog niet helemaal lekker. Ik maakte hier en daar wat foutjes en kwam niet in mijn ritme. Achteraf viel het wel mee, ik had het slechter verwacht maar had toch nog een zesde tijd algemeen gereden” vertelde Claudia Smits terugkijkend op de dag.

IMG_0597

“De tweede manche ging meteen goed. Ik pakte de kopstart en kon mooi een stukje wegrijden en ging flink pushen om een snelle tijd neer te zetten. De jokerlap had ik voor de laatste ronde bewaard en ik won mijn manche. Algemeen had ik een tweede tijd gereden waar we heel tevreden mee waren!”

IMG_0600

“De derde manche had ik ook weer een super start, maar werd wel meteen flink op de hielen gezeten door Strackx. Ik had mijn jokerlap voor de laatste ronde bewaard want ik wist dat het heel close ging worden. En dat werd het ook uiteindelijk. Toch nog de manche overwinning weten te pakken en hadden we een derde tijd algemeen genoteerd.”

IMG_0601

“In de semi finale wist ik dat het spannend ging worden met ook Strackx en Van de Wege aan de start. De start ging weer perfect en ik pakte de kopstart. Op het gravel gedeelte maakte ik een fout bij de korte knie waardoor ik wijd ging en tijd verloor. Gelukkig kwam ik nog als derde over de streep.”

IMG_0602

“In de Finale mocht ik vanaf de vijfde startplaats starten. Bij de start wist ik al twee plaatsen goed te maken en zat ik de rondes erna flink te jagen op Van de Wege en De Beuckelaer. Toen ik zag dat we met zijn drieën een stukje waren uitgelopen ben ik door de jokerlap gegaan en kwam ik weer op de derde plaats terug de baan op. Ik probeerde zo goed mogelijk weer aansluiting te zoeken. Ik zag dat de Beuckelaer en Van de Wege met elkaar in duel waren en nog moesten jokeren. Bij de korte knie kwamen Van de Wege en de Beuckelaer met elkaar in aanraking waar ik een beetje van kon profiteren en bij het uitkomen van de korte knie de Beuckelaer voorbij kon steken en daarna nog flink achter Van de Wege kon jagen. Ik ben uiteindelijk als tweede over de finish gekomen. Het was echt een mooie dag waarbij ik weer veel heb geleerd van iedereen en zeker heb genoten. Dit resultaat hadden we niet verwacht. Maar we zijn er super blij mee!”

Foto’s: Patrick Wenting
Artikel: Patrick Wenting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *