Monthly Archives: July 2016

Net geen finale voor Claudia Smits tijdens RCE weekend Hongarije

13483306_1206953752700543_5515161393290275583_o

Afgelopen weekend is Claudia Smits met haar team afgereisd naar Hongarije voor de tweede ronde van het Rallycross Challenge Europe kampioenschap. Op vrijdag avond is de Ford Fiësta van Claudia Smits gekeurd waarna de Valkenswaardse coureur het Nyirad Motorsport circuit kon gaan verkennen, “Ik was met de fiets paar rondjes over het circuit gegaan om te zien hoe het eruit zag. Maar toen zag je pas echt de hoogte verschillen en hoe steil je bij uitkomen jokerlap naar beneden ging!”

Op zaterdag ochtend mocht er twee keer vrij getraind worden om het circuit te ervaren. “Ik heb de eerste training rustig aan gedaan om de blinde bochten een beetje te kunnen inschatten. De tweede training ging al een stuk sneller. Het is een heel snel en uitdagend circuit met mooie hoogte verschillen.”

Onder warme weersomstandigheden werd op zaterdag middag de eerste manche aangevangen, vlak voordat Claudia Smits haar manche moest rijden werd door de organisatie de baan gesproeid. “De start van eerste manche ging goed, ik kon mooi achter Teelen aanrijden. Toen ben ik gaan jokeren en kwam ik achter een lokale rijder. Maar omdat het zand nog nat was zat heel mijn raam dicht en zag ik niet meer zoveel. Maar gelukkig wist ik over de finish te komen. Mijn tijd was nog niet heel erg goed dus we hadden nog wat werk te doen voor de tweede manche. Want we reden met twee kampioenschappen door elkaar en alleen de eerste zestien gingen door naar de semi finales.”

Voor de tweede manche is er flink aan de Fiësta gesleuteld om een goede afstelling te vinden. “De tweede manche ging een stuk beter, ik had een knalstart en had direct een paar meter voorsprong op rest van veld. Toen ik de derde ronde in ging werd er de rode vlag gezwaaid. Ik weet niet wat er gebeurd was maar we moeste opnieuw starten. Bij de herstart had ik weer de kopstart. Alleen bij de eerste bocht kwam ik op het vuil en ging de auto flink dwars. Gelukkig wist ik de leiding te houden en hebben op het juiste moment gejokerd en de manche gewonnen.” Een tiende tijd algemeen en een vijfde tijd van de RAllycross Challenge Europe rijders was een feit geworden voor Claudia Smits.

Omdat het tijdschema ver was uitgelopen werden de manches van de andere klassen die eigenlijk ook op de zaterdag verreden moesten worden verzet naar de zondag en kregen de deelnemers op zondag geen warm up. “Bij de derde manche op zondag was het dus meteen vol gas aan de bak. De derde manche stond ik bij alleen maar lokale rijders. Het was flink stoeien met ze maar na uitkomen jokeren werd ik flink opgehouden, maar in de laatste ronde toch nog weten voorbij te steken. De gereden tijd was minder goed. Een zeventiende tijd algemeen en een zesde tijd van de RCE rijders.”

13522904_1207034666025785_2103790899107159963_o

De vierde en laatste kwalificatiemanche werd voor Claudia Smits bepalend voor deelname in de semi finale. “De vierde manche ging weer goed, ik zat bij snelle rijders en de tijden werden weer beter en ik had weer een tiende tijd algemeen en een derde tijd van de RCE rijders gereden. Algemeen over alles was ik tiende geworden dus we mochten ons gaan klaarmaken voor de semi finales waar ik als vijfde mocht vertrekken.”

Ondanks een goede start wist Claudia Smits geen plaatsje voor de finale race te bemachtigen. “De start van de semi finale ging perfect, ik lag mooi op de derde plaats. Aankomend bij de eerste bocht zat ik op het vuile gedeelte en spinde mijn auto…. Achter mij gingen er ook wagens dwars en die tikte mij weer mooi recht, maar ik lag na achtste. Ik moest dus flink aan de bak want alleen de eerste vier gingen door naar finale.” Claudia heeft in de semi finale nog wel super hard gereden en nog twee plaatsen weten te winnen. Maar helaas kon zij haar positie tegenover de andere RCE rijders niet meer verdedigen. Uiteindelijk werd Claudia Smit op de elfde plaats algemeen geklasseerd en op de vijfde plaats van de Rallycross Challenge Europe.

Tijdens de finale gingen er twee van de drie Rallycross Challenge Europe deelnemende wagens kapot wat Claudia Smits liever tijdens de semi finale had zien gebeuren, “Dat was natuurlijk balen want dan hadden wij nog mooi plaatsen kunnen opschuiven. Maar we hebben ons in dit grote deelnemersveld met heel veel lokale rijders goed weten te houden. Het was wel echt een super geweldig, maar heel warm weekend. Ik heb weer veel bijgeleerd en ook veel wagens kunnen inhalen. Het circuit zelf was super gaaf om te rijden. Was echt super ervaring en superblij deze kans had gekregen en wil daarom iedereen bedanken die dit voor mij mogelijk hebben gemaakt!”

Foto’s: RCE/ Remond Verloop
Artikel: Patrick Wenting