All posts by Claudia

Foutje kost Claudia Smits een finale plaats

DSC_1046_M1-001

Het was afgelopen weekend de eerste Rallycross wedstrijd van dit jaar voor Claudia Smits, er was in de aanloop naar de openingswedstrijd van het NK Rallycross zelfs nog niet gereden met de wagen. “We hadden jammer genoeg nog geen enkele testkilometer gemaakt dit jaar. Dus het was even afwachten hoe de auto zich ging gedragen. Tijdens de vrije trainingen hadden we nog wat remproblemen, maar dat werd voor de eerste manche gelukkig nog opgelost.”

DSC_1725_M3-005

 

Tijdens de eerste kwalificatiemanche van de SuperTouringcars -2000cc klasse wist Claudia Smits een zesde tijd op de klokken te zetten, “Maar het rijden was nog niet echt goed, ik maakte hier en daar foutjes en ging een paar keer langs de baan. Maar de auto zelf deed het gelukkig weer helemaal goed.”

DSC_1709_M3-004

De tweede en de derde kwalificatiemanche gingen al een stuk beter, Claudia wist in de tweede manche een vijfde tijd en in de derde een vierde tijd te rijden “Mijn ronde tijden waren een stuk sneller geworden. Ik mocht dus in de semi finale vanaf de tweede startplaats starten. Ik kwam goed uit de startblokken en kon mooi mijn tweede plaats vasthouden. In de tweede ronde wilde ik proberen de koploper in te halen. Alleen ik maakte zelf een fout waardoor ik jammer genoeg in de korte knie spinde en het hele veld aan mij voorbij moest laten gaan voordat ik de auto weer de goede kant de baan op kon krijgen. Toen ik de auto weer op de baan had heb ik nog heel hard gepusht om te proberen er nog iets van te maken, maar de achterstand was te groot en ik kon jammer genoeg niet meer doorgaan naar de finale. Het was echt heel erg jammer dat ik de finale niet heb gehaald…”

DSC_1767_F-006

Toch kijkt Claudia Smits positief terug op de wedstrijd en kijkt al uit naar de volgende wedstrijd voor het NK Rallycross op zondag 21 mei, “Het was zeker wel weer een mooie dag en de auto deed het goed. De volgende wedstrijd op het Eurocircuit gaan we er weer helemaal voor! Ik wil natuurlijk iedereen bedanken voor het harde werken die ervoor hebben gezorgd dat ik dit weekend weer kon rijden!”

Foto’s : Patrick Wenting
Artikel: Patrick Wenting / www.race2fast.com

Net geen finale voor Claudia Smits tijdens RCE weekend Hongarije

13483306_1206953752700543_5515161393290275583_o

Afgelopen weekend is Claudia Smits met haar team afgereisd naar Hongarije voor de tweede ronde van het Rallycross Challenge Europe kampioenschap. Op vrijdag avond is de Ford Fiësta van Claudia Smits gekeurd waarna de Valkenswaardse coureur het Nyirad Motorsport circuit kon gaan verkennen, “Ik was met de fiets paar rondjes over het circuit gegaan om te zien hoe het eruit zag. Maar toen zag je pas echt de hoogte verschillen en hoe steil je bij uitkomen jokerlap naar beneden ging!”

Op zaterdag ochtend mocht er twee keer vrij getraind worden om het circuit te ervaren. “Ik heb de eerste training rustig aan gedaan om de blinde bochten een beetje te kunnen inschatten. De tweede training ging al een stuk sneller. Het is een heel snel en uitdagend circuit met mooie hoogte verschillen.”

Onder warme weersomstandigheden werd op zaterdag middag de eerste manche aangevangen, vlak voordat Claudia Smits haar manche moest rijden werd door de organisatie de baan gesproeid. “De start van eerste manche ging goed, ik kon mooi achter Teelen aanrijden. Toen ben ik gaan jokeren en kwam ik achter een lokale rijder. Maar omdat het zand nog nat was zat heel mijn raam dicht en zag ik niet meer zoveel. Maar gelukkig wist ik over de finish te komen. Mijn tijd was nog niet heel erg goed dus we hadden nog wat werk te doen voor de tweede manche. Want we reden met twee kampioenschappen door elkaar en alleen de eerste zestien gingen door naar de semi finales.”

Voor de tweede manche is er flink aan de Fiësta gesleuteld om een goede afstelling te vinden. “De tweede manche ging een stuk beter, ik had een knalstart en had direct een paar meter voorsprong op rest van veld. Toen ik de derde ronde in ging werd er de rode vlag gezwaaid. Ik weet niet wat er gebeurd was maar we moeste opnieuw starten. Bij de herstart had ik weer de kopstart. Alleen bij de eerste bocht kwam ik op het vuil en ging de auto flink dwars. Gelukkig wist ik de leiding te houden en hebben op het juiste moment gejokerd en de manche gewonnen.” Een tiende tijd algemeen en een vijfde tijd van de RAllycross Challenge Europe rijders was een feit geworden voor Claudia Smits.

Omdat het tijdschema ver was uitgelopen werden de manches van de andere klassen die eigenlijk ook op de zaterdag verreden moesten worden verzet naar de zondag en kregen de deelnemers op zondag geen warm up. “Bij de derde manche op zondag was het dus meteen vol gas aan de bak. De derde manche stond ik bij alleen maar lokale rijders. Het was flink stoeien met ze maar na uitkomen jokeren werd ik flink opgehouden, maar in de laatste ronde toch nog weten voorbij te steken. De gereden tijd was minder goed. Een zeventiende tijd algemeen en een zesde tijd van de RCE rijders.”

13522904_1207034666025785_2103790899107159963_o

De vierde en laatste kwalificatiemanche werd voor Claudia Smits bepalend voor deelname in de semi finale. “De vierde manche ging weer goed, ik zat bij snelle rijders en de tijden werden weer beter en ik had weer een tiende tijd algemeen en een derde tijd van de RCE rijders gereden. Algemeen over alles was ik tiende geworden dus we mochten ons gaan klaarmaken voor de semi finales waar ik als vijfde mocht vertrekken.”

Ondanks een goede start wist Claudia Smits geen plaatsje voor de finale race te bemachtigen. “De start van de semi finale ging perfect, ik lag mooi op de derde plaats. Aankomend bij de eerste bocht zat ik op het vuile gedeelte en spinde mijn auto…. Achter mij gingen er ook wagens dwars en die tikte mij weer mooi recht, maar ik lag na achtste. Ik moest dus flink aan de bak want alleen de eerste vier gingen door naar finale.” Claudia heeft in de semi finale nog wel super hard gereden en nog twee plaatsen weten te winnen. Maar helaas kon zij haar positie tegenover de andere RCE rijders niet meer verdedigen. Uiteindelijk werd Claudia Smit op de elfde plaats algemeen geklasseerd en op de vijfde plaats van de Rallycross Challenge Europe.

Tijdens de finale gingen er twee van de drie Rallycross Challenge Europe deelnemende wagens kapot wat Claudia Smits liever tijdens de semi finale had zien gebeuren, “Dat was natuurlijk balen want dan hadden wij nog mooi plaatsen kunnen opschuiven. Maar we hebben ons in dit grote deelnemersveld met heel veel lokale rijders goed weten te houden. Het was wel echt een super geweldig, maar heel warm weekend. Ik heb weer veel bijgeleerd en ook veel wagens kunnen inhalen. Het circuit zelf was super gaaf om te rijden. Was echt super ervaring en superblij deze kans had gekregen en wil daarom iedereen bedanken die dit voor mij mogelijk hebben gemaakt!”

Foto’s: RCE/ Remond Verloop
Artikel: Patrick Wenting

 

Claudia Smits verovert opnieuw podiumplaats bij SuperTouringcars -2000cc

DSC_9614_M3-007

Bij de eerste wedstrijd van het NK Rallycross wist Claudia smits al op het podium te eindigen, bij de tweede wedstrijd greep zij er net naast, maar afgelopen wekend mocht zij weer een trede van het podium bij SuperTouringcars -2000cc klasse betreden. Onder wisselvallige weersomstandigheden werden afgelopen weekend eerst de drie kwalificatiemanches verreden op het Eurocircuit gevolg door de finale races.

DSC_9082_M1-005

De snelle dame uit Valkenswaard wist zich tijdens de kwalificatiemanches redelijk te handhaven, al ging het wel bijna een paar keer mis, “De dag begon goed en was het ook nog droog. In de ochtend mochten we een keer vrij trainen en daarna was meteen de eerste manche. Deze ging op zich wel goed, ik  had een vierde tijd algemeen gereden waarbij ik nog stuurfoutje had gemaakt met uitkomen chicane maar gelukkig kon ik de auto op de weg houden. Toen we moesten gaan opstellen voor de tweede manche begon het net voor de start te regenen. Die manche startte we maar met drie auto’s dus er was niet veel verkeer en heb ik zo goed als mogelijk de auto op de baan gehouden en mijn eigen race gereden zonder teveel risico te nemen. Dat pakte nog goed uit met vijfde tijd algemeen.”

DSC_9339_M2-006

“Bij de derde manche was het nog half nat half droog, ik zat flink achter Peter van de Wege te jagen en bij uitkomen korte knie spinde ik bijna maar kon de auto nog net uit de muur houden. Maar ik had toen wel wat achterstand opgelopen. Toch hebben we toch nog een vierde tijd algemeen gereden.”

D3C_1748_M3-001

Door de gereden tijden in de kwalificatiemanches mocht Claudia Smit deelnemen aan de Semi-Finale 1 waarin zij moest strijden om een plaats in de Finlae race te bemachtigen. “In de Semi-Finale was de baan alweer droog en kon ik met de start mooi achter Danny De Beuckelaer aansluiten. Ik heb de hele Semi-Finale mooi achter hem kunnen volgen en wist zo als tweede over de finish te komen.”

DSC_0017_F-003

De plaats voor de alles beslissende Finale race was binnen gesleept en met drang naar een podiumplaats betrad Claudia Smits de startgrid voor de Finale, “In de Finale mocht ik op de derde startplaats starten. De start ging goed en ik kon mooi met De Beuckelaer de eerste bocht in. Maar toen kwam bij de korte knie Van de Wege buitenom. Heel de finale heb ik achter Van de Wege en De Beuckelaer liggen jagen want ik wilde geen terrein verliezen en dat was goed gelukt. Ik kon heel goed volgen en kwam als derde over de finish. De Finale ging echt goed. Zijn ook weer superblij met een podium en gat dat steeds kleiner word met de concurrentie. Het was weer een mooi weekend Rallycross met iedereen en nu gaan we de auto weer klaarmaken voor de volgende RCE wedstrijd in Hongarije!”

Foto’s: Patrick Wenting / 360 Film: Remond Verloop
Artikel: Patrick Wenting

 

Claudia Smits net naast podium tijdens tweede NK Rallycross

DSC_6382_M3-007

Afgelopen zondag werd op het Eurocircuit in Valkenswaard de tweede ronde van het Nederlands Kampioenschap Rallycross verreden. Claudia Smits kwam uiteraard ook weer in actie met haar Ford Fiësta in de SuperTouringcars -2000cc klasse.

DSC_6225_M2-003

In de aanloop naar de wedstrijd van afgelopen weekend hebben Claudia Smits met haar team hard moeten werken om de Fiësta weer raceklaar te krijgen, “We hadden maar een korte voorbereiding voor de wedstrijd op het Eurocircuit omdat we het weekend ervoor in Maggiora bij de Rallycross Challenge Europe hadden meegereden. Maar we hebben er met zijn alle voor gezorgd dat de auto weer helemaal klaar was voor de wedstrijd op het Eurocircuit.”

D3C_1227_M3-001

De hele dag verliep goed voor Claudia Smits, “Geen schade gereden en vooral de eerste en tweede manche mooi gereden samen met Mandy Kasse. De top vier lag erg dicht bij elkaar en er werd erg hard gereden. De derde manche wist ik de manche overwinning te pakken en een derde tijd algemeen te rijden.”

DSC_6238_M2-005

Er werden tijdens deze wedstrijd geen Semi-finales gereden bij de SuperTouringcars -2000cc klasse waardoor Claudia Smits direct door ging naar de Finale. “In de finale had ik een vierde startplaats en ik kon met de start mooi achter Kasse en Van de Wege aansluiten. Bij de korte knie kwam ik in het gedrang en had ik besloten meteen maar de jokerlap te pakken. Na de jokerlap kwam ik een beetje vast te zitten waardoor ik nog klein beetje tijd verloor en toen ik vrij baan had heb ik alles op alles gezet om het gat zo goed mogelijk dicht te kunnen rijden. Het gat was uiteindelijk te groot om nog helemaal dicht te kunnen rijden maar ik had wel weer aansluiting met de top drie. Uiteindelijk ben ik als vierde gefinisht. Dat was het beste wat we eruit hebben kunnen halen. Was een mooie dag en weer heel veel geleerd. De rondetijden worden steeds beter en sneller. We gaan nu de auto weer helemaal klaar maken voor de volgende wedstrijd”

DSC_6114_M1-002

De volgende wedstrijd voor Claudia Smits vind plaats op zondag 12 juni, dan wordt de derde ronde van het Nederlands Kampioenschap Rallycross verreden opnieuw op het Eurocircuit in Valkenswaard.

Foto’s: Patrick Wenting
Artikel: Patrick Wenting

Claudia Smits kijkt tevreden terug op eerste NK Rallycross

IMG_0599

Op zondag 10 april stond Claudia Smits voor het eerst aan de start van een NK Rallycross wedstrijd in de SuperTouringcars -2000cc klasse. Het was natuurlijk niet voor het eerst dat Smits een race aanving op het Eurocircuit in Valkenswaard, maar wel zou het de eerste keer worden dat zij ook door de Jokerlap moest rijden, iets wat in de RST Junior Cup waarin Smits vorig jaar uitkwam toen niet mocht.

IMG_0598

“In de ochtend mochten we een keer trainen. Tijdens de training heb ik vooral op de jokerlap geoefend, want daar was ik op het Eurocircuit nog nooit door heen geweest. De eerste manche ging nog niet helemaal lekker. Ik maakte hier en daar wat foutjes en kwam niet in mijn ritme. Achteraf viel het wel mee, ik had het slechter verwacht maar had toch nog een zesde tijd algemeen gereden” vertelde Claudia Smits terugkijkend op de dag.

IMG_0597

“De tweede manche ging meteen goed. Ik pakte de kopstart en kon mooi een stukje wegrijden en ging flink pushen om een snelle tijd neer te zetten. De jokerlap had ik voor de laatste ronde bewaard en ik won mijn manche. Algemeen had ik een tweede tijd gereden waar we heel tevreden mee waren!”

IMG_0600

“De derde manche had ik ook weer een super start, maar werd wel meteen flink op de hielen gezeten door Strackx. Ik had mijn jokerlap voor de laatste ronde bewaard want ik wist dat het heel close ging worden. En dat werd het ook uiteindelijk. Toch nog de manche overwinning weten te pakken en hadden we een derde tijd algemeen genoteerd.”

IMG_0601

“In de semi finale wist ik dat het spannend ging worden met ook Strackx en Van de Wege aan de start. De start ging weer perfect en ik pakte de kopstart. Op het gravel gedeelte maakte ik een fout bij de korte knie waardoor ik wijd ging en tijd verloor. Gelukkig kwam ik nog als derde over de streep.”

IMG_0602

“In de Finale mocht ik vanaf de vijfde startplaats starten. Bij de start wist ik al twee plaatsen goed te maken en zat ik de rondes erna flink te jagen op Van de Wege en De Beuckelaer. Toen ik zag dat we met zijn drieën een stukje waren uitgelopen ben ik door de jokerlap gegaan en kwam ik weer op de derde plaats terug de baan op. Ik probeerde zo goed mogelijk weer aansluiting te zoeken. Ik zag dat de Beuckelaer en Van de Wege met elkaar in duel waren en nog moesten jokeren. Bij de korte knie kwamen Van de Wege en de Beuckelaer met elkaar in aanraking waar ik een beetje van kon profiteren en bij het uitkomen van de korte knie de Beuckelaer voorbij kon steken en daarna nog flink achter Van de Wege kon jagen. Ik ben uiteindelijk als tweede over de finish gekomen. Het was echt een mooie dag waarbij ik weer veel heb geleerd van iedereen en zeker heb genoten. Dit resultaat hadden we niet verwacht. Maar we zijn er super blij mee!”

Foto’s: Patrick Wenting
Artikel: Patrick Wenting

Een top dag voor Claudia Smits tijdens debuut bij Supernationals!

DSC_2073_M3-005

Tijdens de eerste wedstrijd van het BK Rallycross, welke tevens meetelde voor de Bel-Ned Cup, werd Claudia Smits direct in het diepe gegooid. Doorgestroomd van uit de opstapklasse van de Rallycross de RST Junior Cup debuteerde zij afgelopen weekend bij de Supernationals -2000cc klasse onder natte omstandigheden.

“Het weer zat niet echt mee. In de ochtend met de training begon het al te regenen, wat het extra spannend voor mij maakte want het was de eerste wedstrijd met de Fiësta en dan meteen al in de regen met veel meer vermogen heeft dan wat mijn RST had. Gelukkig konden we extra lang trainen. Die tijd hebben we volop benut om al zoveel mogelijk meters in de regen te maken en het gevoel van de auto te leren kennen wat hij doet in de regen. Het ging tijdens de trainingen al aardig en ik kon de auto goed op de baan houden” vertelde Claudia Smits.

DSC_1258_M1-002

Voor aanvang van de wedstrijd waren de verwachtingen nog niet hoog bij Claudia, “Omdat het pas mijn eerste wedstrijd was in de Supernationals -2000cc klasse en er een groot en sterk deelnemersveld was, waren de verwachtingen nog niet zo hoog. Ik hoopte er vooral op dat ik de auto in de natte omstandigheden op de baan kon houden en meters kon maken om veel te leren.”

Echter, na de goed verlopen training, verliep de eerste kwalificatiemanche zeer boven verwachting, “Ik pakte meteen de kopstart bij de start en wiste deze gedurende de hele manche niet meer af te geven. De dag begon toen natuurlijk helemaal super! Algemeen had ik toen de zevende tijd behaald wat we helemaal niet hadden verwachten.”

DSC_1809_M2-003

“De tweede en derde manche gingen iets minder dan de eerste manche. Ik was wat meer met de auto aan het stoeien en maakte hier en daar een aantal foutjes.” Ondanks de wat minder goed verlopen laatste twee kwalificatiemanches wist Claudia Smits toch een elfde plaats algemeen te bemachtigen en mocht zij vanaf de pole positie starten in de Q-finale!

“In de Q-Finale kon ik weer kopstart pakken en had ik de snelheid ook weer helemaal terug gevonden. De Auto lag super en ik ging op het juiste moment door de jokerlap waardoor ik het gat met de voorganger kon dichtrijden en toen die door jokerlap ging de leiding weer kon overnemen en ik als eerste over de streep kwam! We waren hier super blij mee en ik kon doorgaan naar de B-Finale.”

DSC_2520_SF-006

Voor aanvang van de B-Finale beleefde Claudia een spannend moment en was de start nog geen feit, “Bij het opstellen wilde de auto niet meer starten. Door hulp van een monteur van een ander team en mijn papa die mijn auto na veel moeite kregen aangeduwd kon ik alsnog van start gaan. De start ging weer goed, alleen toen ik de jokerlap in ging maakte ik een fout waardoor ik in het mulle zand terecht kwam en toen veel tijd verloor en ik de aansluiting kwijt raakte. Ik heb zo goed mogelijk geprobeerd het gat nog dicht te rijden, maar ik heb vooral nog veel geleerd van de auto de laatste rondes veel plezier gemaakt!”

Algemeen is Claudia Smits op een elfde plaats geklasseerd, iets wat zij van te voren niet hadden durven voorspellen in zo’n groot deelnemers veld, “Ik heb super veel geleerd in de regen en het rijden met de Fiësta. Het was echt een top dag waar we van hebben genoten. En natuurlijk ook zonder alle goede hulp van iedereen was dit resultaat er ook niet geweest!”

Foto’s: Patrick Wenting
Artikel: Patrick Wenting / www.race2fast.com

 

 

Claudia Smits stapt over naar Rallycross Supernationals -2000cc klasse

IMG_0190

Tijdens de openingswedstrijd van het Belgisch Kampioenschap Rallycross welke op zondag 6 maart zal worden verreden, zal Claudia Smits haar debuut gaan maken in de Supernationals -2000cc klasse. De dame uit Valkenswaard wilde na het succes van vorig jaar in de opstapklasse van de Rallycross graag een volgende stap in haar race carrière maken, “Omdat we afgelopen jaar met de RST kampioen zijn geworden wilde ik toch graag een stapje hoger gaan rijden en een nieuwe uitdaging aan gaan. Ons oog was gevallen op de achterwiel aangedreven Ford Fiësta van Andre Snoeys.”

IMG_0181

Afgelopen weekend maakte Claudia Smits haar eerste meter in de Ford Fiësta, “Zondag zijn we voor het eerst met de auto gaan testen, wat heel goed beviel en super gaaf was! Mijn plannen voor het nieuwe seizoen zijn om het Belgisch en Nederlands kampioenschap mee te rijden bij de Supernational -2000cc klasse, en in loop van het seizoen een paar wedstrijd van de Rallycross Challenge Europe mee te kunnen rijden. We gaan ervoor om dit jaar zoveel mogelijk rijervaring op te doen en plezier te maken.”

IMG_0159

Wilt u Claudia Smits zelf in actie zien met haar Ford Fiësta? Kom dan zondag 6 maart naar het Duivelsbergcircuit in het Belgische Maasmechelen voor een dag vol Rallycross spektakel!

Foto’s: PR
Artikel: Patrick Wenting / www.race2fast.com